Kasza jaglana z sosem grzybowo-paprykowym

Kasza jaglana z sosem grzybowo-paprykowym

Zdjęcie - Kasza jaglana z sosem grzybowo-paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry 

Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu

 na sos

  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

opcjonalnie 

  • natka pietruszki

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze  kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.

Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki. 

Smacznego

Kategorie przepisów