Kasza jaglana z sosem grzybowo-paprykowym
To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka curry
Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu
na sos
- 2 papryki
- 500 g pieczarek
- 3 marchewki
- 6 suszonych grzybów
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
opcjonalnie
- natka pietruszki
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.
Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Smacznego