Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem – bez laktozy
Bób – kto z nas choć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;)
Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad.
Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie.
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 większe porcje )
* makaron kokardki - 250 g
* bób – 200 g
* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g
* cebula dymka – 2 szt
* por – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* śmietana ( u mnie sojowa 17% ) - 150 ml
* olej do smażenia
* sól , pieprz , papryka - do smaku
* szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulkę i pora drobno siekamy , podsmażamy na niewielkiej ilości oleju , a następnie dodajemy pokrojony boczek.
Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).
Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.
Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!