Makaron z dynią i pieczarkami
Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę.
Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami.
Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę.
Oj nie!
Składniki:
- 400g ulubionego makaronu
- 300-400g dyni
- 150g wędzonego boczku
- 200ml śmietanki 30%
- 1-2 cebule
- 150g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Pieczarki obrać, pokroić.
Cebulę, boczek, pieczarki i dynię podsmażyć razem na patelni.
Dodać roztarty czosnek.
Dodać śmietankę, tymianek, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Całość trzymać na małym gazie, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem i posypać tartym parmezanem.