Makaron z dynią i pieczarkami

Makaron z dynią i pieczarkami


Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę.
Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami.
Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę.
Oj nie!

Składniki:

  • 400g ulubionego makaronu
  • 300-400g dyni
  • 150g wędzonego boczku
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1-2 cebule
  • 150g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania

Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Pieczarki obrać, pokroić.
Cebulę, boczek, pieczarki i dynię podsmażyć razem na patelni.
Dodać roztarty czosnek.
Dodać śmietankę, tymianek, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Całość trzymać na małym gazie, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem i posypać tartym parmezanem.

Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów