Dynię można podawać na wiele sposobów. Ten pochodzący z karteczek do zbierania przepis jest moim ulubionym. Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne.
Na dobry początek zapraszam na jajecznicę grecką, którą miałam okazję jeść podczas spontanicznego motocyklowego wyjazdu na jurę, jajecznica jest wyśmienita i genialnie alternatywna, chętnie dodajemy ją na stałe do ulubionego śniadaniowego menu.
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe. Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu.
Na placki cukiniowe miałam już ochotę od dłuższego czasu. Przeszukałam przepisy w internecie i moją uwagę przykuł szczególnie ten z bloga 'wypieki z pasją'. Kupiłam cukinię, parmezan i wzięłam się za przygotowanie tych niepozornych pyszności.
Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?
Makaron gotujemy, pomidory i bazylię siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do ugotowanego makaronu dodajemy łyżkę ricotty (nie odcedzamy go zbyt dokładnie, żeby zostało trochę wody i makaron nie był za suchy), dodajemy pomidory, bazylię czosnek i kapary, doprawiamy pieprzem, mieszamy...
Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam
Jest to jeden z moich ulubionych wegetariańskich obiadów, którym naprawdę można się najeść, ale bez uczucia przejedzenia i ciężkości. Od dawna próbowałam sfotografować to danie i tutaj umieścić, ale zdjęcia były straszne. W końcu udało się to zrobić w moim ulubionym, działkowym plenerze :) Przepis jest bardzo orientacyjny, ponieważ tutaj nie da się zrobić czegoś nie tak.
Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :)
Hummus stał się bardzo popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych (zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe).