Strapacada czyli jajecznica grecka
Po dłuższej przerwie z dużą przyjemnością wracam do prowadzenia bloga. Na dobry początek zapraszam na jajecznicę grecką, którą miałam okazję jeść podczas spontanicznego motocyklowego wyjazdu na jurę, jajecznica jest wyśmienita i genialnie alternatywna, chętnie dodajemy ją na stałe do ulubionego śniadaniowego menu.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 15min
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1 mała czerwona paptyka
- 1 mała cebula
- 1/3 kostki sera feta
- sól
- pieprz
- 5 łyżek masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Paprykę myję i kroję w paseczki (ok. 2 cm).
2. Cebulę kroję w kostkę.
3. Masło roztapiam na małym ogniu, dodaję warzywa i dusze około 10 minut pod przykryciem.
4. Rozgrzewam patelnię wraz z pozostałą częścią masła, wylewam jajka, smażę.
5. Na talerz wykładam gorące warzywa, na nie nakładam dobrze wysmażone jajka, a po wierzchu obficie posypuję pokruszoną fetę.
Smacznego!