Strapacada czyli jajecznica grecka

Strapacada czyli jajecznica  grecka

Po dłuższej przerwie z dużą przyjemnością wracam do prowadzenia bloga. Na dobry początek zapraszam na jajecznicę grecką, którą miałam okazję jeść podczas spontanicznego motocyklowego wyjazdu na jurę, jajecznica jest wyśmienita i genialnie alternatywna, chętnie dodajemy ją na stałe do ulubionego śniadaniowego menu. 

Zdjęcie - Strapacada czyli jajecznica  grecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15min

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 1 mała czerwona paptyka
  • 1 mała cebula
  • 1/3 kostki sera feta
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Paprykę myję i kroję w paseczki (ok. 2 cm).

2. Cebulę kroję w kostkę.

3. Masło roztapiam na małym ogniu, dodaję warzywa i dusze około 10 minut pod przykryciem.

4. Rozgrzewam patelnię wraz z pozostałą częścią masła, wylewam jajka, smażę. 

5. Na talerz wykładam gorące warzywa, na nie nakładam dobrze wysmażone jajka, a po wierzchu obficie posypuję pokruszoną fetę. 

Smacznego!

Kategorie przepisów