Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką
Jest to jeden z moich ulubionych wegetariańskich obiadów, którym naprawdę można się najeść, ale bez uczucia przejedzenia i ciężkości. Od dawna próbowałam sfotografować to danie i tutaj umieścić, ale zdjęcia były straszne. W końcu udało się to zrobić w moim ulubionym, działkowym plenerze :) Przepis jest bardzo orientacyjny, ponieważ tutaj nie da się zrobić czegoś nie tak. Najwyżej proporcje będą trochę inne, ale i tak zawsze będzie pysznie :)
Składniki (na 3-4 osoby):
- 200 g kaszy gryczanej (suchej) - 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka) - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej - natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki
Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj* w osolonej wodzie (sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut). Kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem (ok. 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie). Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę pokrój w większą kostkę. Oliwki i suszone pomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podduś jeszcze przez kilka minut, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw. Dodaj pokruszoną fetę i dokładnie ją wmieszaj w danie. Można podawać z pokrojoną pietruszką czy koperkiem.
* Sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut.
- 200 g kaszy gryczanej (suchej) - 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka) - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej - natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki
Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj* w osolonej wodzie (sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut). Kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem (ok. 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie). Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę pokrój w większą kostkę. Oliwki i suszone pomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podduś jeszcze przez kilka minut, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw. Dodaj pokruszoną fetę i dokładnie ją wmieszaj w danie. Można podawać z pokrojoną pietruszką czy koperkiem.
* Sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut.