Placki cukiniowe z nutą bazylii
Na placki cukiniowe miałam już ochotę od dłuższego czasu. Przeszukałam przepisy w internecie i moją uwagę przykuł szczególnie ten z bloga 'wypieki z pasją'. Kupiłam cukinię, parmezan i wzięłam się za przygotowanie tych niepozornych pyszności.
PLACKI CUKINIOWE Z NUTĄ BAZYLII (stąd)
Składniki:
- jedna średnia cukinia
- duże jajko
- pół większej cebuli lub jedna mała (oryginalnie czerwona cebula, ja jednak dałam białą)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki mąki
- parę listków posiekanych listków bazylii
- łyżeczka ziół prowansalskich (ja dodałam tymianek i również wyszło pyszne)
- kilka kropel soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- dodatkowo olej czosnkowy (u mnie kujawski)
Dip jogurtowy zrobiłam z jogurtu naturalnego, czosnku, bazylii i tymianku.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórą). Wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, starty parmezan, mąkę, bazylię, zioła, sól, pieprz oraz cytrynę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
Rozgrzewamy olej na patelni (musi być dobrze rozgrzany, inaczej placki nam przywrą do patelni) i nakładamy łyżką placki "formując" pożądany kształt. Smażymy na rumiano z jednej i z drugiej strony.
Podajemy z dipem jogurtowym, bądź innym, wedle preferencji :)
PLACKI CUKINIOWE Z NUTĄ BAZYLII (stąd)
Składniki:
- jedna średnia cukinia
- duże jajko
- pół większej cebuli lub jedna mała (oryginalnie czerwona cebula, ja jednak dałam białą)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki mąki
- parę listków posiekanych listków bazylii
- łyżeczka ziół prowansalskich (ja dodałam tymianek i również wyszło pyszne)
- kilka kropel soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- dodatkowo olej czosnkowy (u mnie kujawski)
Dip jogurtowy zrobiłam z jogurtu naturalnego, czosnku, bazylii i tymianku.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórą). Wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, starty parmezan, mąkę, bazylię, zioła, sól, pieprz oraz cytrynę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
Rozgrzewamy olej na patelni (musi być dobrze rozgrzany, inaczej placki nam przywrą do patelni) i nakładamy łyżką placki "formując" pożądany kształt. Smażymy na rumiano z jednej i z drugiej strony.
Podajemy z dipem jogurtowym, bądź innym, wedle preferencji :)