Mini donuty

Mini donuty

Uwielbiam urocze przekąski, małe kolorowe ciasteczka, kruche makaroniki, babeczki w wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :)  W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj, ciasto to przepis na pączki mojej babci.

Małe pączki są wspaniałą dekoracją do innych wypieków, ja wykorzystałam je do urodzinowych babeczek dla mojej Babci.  Bardzo dobrze prezentują się też założone na słomkę, serwowane do mlecznych shake’ów.

I jeszcze odpowiedź na pytanie aktualne przy pieczeniu pączków: „co zrobić z tymi białkami?”. Polecam Wam zajrzeć do wpisów z przepisami na tort Pavlova, bezy z granatem lub z borówkami, małe beziki czy bezy z lodami :)

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

250 g mąki
40 g drożdży
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki mleka
1/2 kieliszka wódki

+ cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia

Jak zrobić mini donuty?

Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Wykrawamy krążki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mnie dobrze spisało się poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą możliwą temperaturę (ok. 40 stopni).

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lukrujemy pączki i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami.

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini donuty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów