Rosół z domowym makaronem

Rosół z domowym makaronem
Zdjęcie - Rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g szpondra wołowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 gałązki lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 3 duże marchewki
  • 2 nogi z kurczaka
  • 2 skrzydła z kurczaka
  • 2 duże pietruszki
  • 2 cebule z łupiną
  • 1 mały seler korzeniowy
  • ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • zielona część pora
  • sól
  • Domowy makaron do rosołu:
  • 200 g mąki pszennej plus mąka do podsypania
  • 2 łyżeczki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

W garnku umieszczamy mięso, zalewamy 4 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. 


Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad palnikiem. Do garnka dokładamy cebulę, por, lubczyk. 


Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 2 godzin.


Do garnka dodajemy marchewki, seler i pietruszkę. Dodajemy sól do smaku. Gotujemy dalej około 1 godziny do miękkości warzyw. 

Warzywa można wykorzystać później do przygotowania sałatki jarzynowej.


Przygotowujemy makaron. 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka i olej. Wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. 


Przekładamy je na stolnicę, podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto cienko wałkujemy, lekko podsypując je mąką. 


Zwijamy je w rulon i kroimy w cieniutkie paski. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 4-5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.


Na talerze nakładamy makaron, dodajemy pokrojoną marchewkę, wlewamy gorący rosół i podajemy.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów