Pączki z serkiem homogenizowanym

Pączki z serkiem homogenizowanym

Aby tradycji stało się zadość, Tłusty Czwartek uczcić należy choć jednym spałaszowanym pączkiem. Jeszcze wczoraj wieczorem zarzekałam się, że nie będę bawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę jednak stanie przy garach. I tak w czeluściach internetu znalazłam przepis na pączki, które są szybkie i proste w wykonaniu. Nie przypuszczałam, że do tego będą tak pyszne! Robi się je naprawdę w try miga, więc jeśli w waszej ulubionej piekarni zabrakło dziś pączków, albo jak ja, nie lubicie stać w długich kolejkach, zakasajcie rękawy i do dzieła!
Zdjęcie - Pączki z serkiem homogenizowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
300 g waniliowego serka homogenizowanego
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie: Serek mieszamy z jajkami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (lub smalec) do temperatury 175 stopni C. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy małe kulki z ciasta (nie muszą być idealnie okrągłe, chodzi o oddzielenie porcji ciasta) i zanurzając łyżeczkę w rozgrzanym oleju przekładamy porcję ciasta do smażenia. Pączki w gorącym oleju same się obracają. Gdy osiągną złoty kolor, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - Pączki z serkiem homogenizowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki z serkiem homogenizowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki z serkiem homogenizowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów