Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity

Zdjęcie - Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.
Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.
Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe.
Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste.
Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła!

Składniki na 1 duży makowiec:

Zdjęcie - Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 250 g mąki orkiszowej jasnej
1 jajko M
2 żółtka
20 g drożdży
1,5 łyżki cukru
65 g masła
1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki soli

masa makowa:

200 g mielonego maku
200 g wrzątku/mleka
2 łyżki amaretto
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
Zdjęcie - Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki rodzynek
2 garstki posiekanych orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
2 białka

Przygotowanie:

  • drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało
  • suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami
  • rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt prostokąta i grubość 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. To prosty patent, by po upieczeniu nie tworzyły się dziury między ciastem, a masą makową. Rozsmaruj masę makową pozostawiając dookoła 2-3 cm wolny rant. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep
  • zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze luz na 2 palce - miejsce na wyrośnięcie makowca. Dokładnie owiń ciasto, boki zostaw wolne i porządnie zawiń papier pod spód, tak by łaczenie wypadło dokładnie na środku spodu ciasta, wówczas masz gwarancję, że rolada się nie rozwinie podczas pieczenia
  • makowiec w "papierowym kokonie" ułóż na blaszce i pozostaw do napuszenia 45-60 minut. Im dłużej leżakowało w lodówce, tym dłużej
  • piecz w 180' C 35-40 minut
  • po upieczeniu delikatnie rozetnij papier, studź ciasto na kratce
  • przed podaniem posyp cukrem/ksylitolem pudrem lub ozdób wg uznania
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej
1

Odrywane drożdżowe bułeczki z…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieniec drożdżowy z makiem

Wieniec drożdżowy z makiem

food² food²
Food Square

Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku

Makowiec zakręcony – przepis k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem

Tort makowy z kandyzowaną czer…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami
1

Bagietki na zaczynie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bezglutenowe pierniczki gryczane
1

Bezglutenowe pierniczki grycza…

aronia aronia
Wiem co jem

Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta
2

Sero-makowiec najlepsze ciasto…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust