Podpłomyki z serkiem wiejskim
W czasach kiedy trudno w sklepie dostać drożdże wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przaśne podpłomyki. Nie wymagają one ani dodatku zakwasu, ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Nie potrzeba nawet piekarnika! Ciasto wyrabiamy i formujemy w kilka minut, placki wrzucamy na patelnię i gotowe.
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 100 ml
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- serka wiejskiego - 100 g
- posiekanego szczypiorku - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy serek wiejski, posiekany szczypiorek, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, ciasto wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, każdą kulę delikatnie spłaszczamy i wałkujemy na cienki placek.
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Upieczone podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.