Bułeczki z dipem serowym
Fantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;)
Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku!
Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków ?
Nam smakowało i polecam dalej.
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości*)
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl. ciepłego mleka
Sos serowy:
- 1,5 czubatej łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- 350 ml ml mleka
- około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 op. mozzarelli w zalewie xxl
- 2 ząbki czosnku
- liście świeżej bazylii (można użyć suszonej)
- sól, biały pieprz
Dodatkowo:
- niewielka ilość roztopionego masła
Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, mieszamy z solą. Dodajemy suche drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z olejem. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (u mnie nie było takiej potrzeby)*. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości.
Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek.
Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku.
Na środku patelni przeznaczonej do zapiekana kładziemy natłuszczoną miseczkę, dnem do góry. Wokół miski układamy bułeczki, jedna obok drugiej. Naczynie przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy całość przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać, wlewamy mleko, gotujemy aż do zgęstnienia. Patelnię odstawiamy na bok, a do sosu beszamelowego dodajemy starty ser żółty, tartą mozzarellę i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
Gdy bułeczki zwiększą swoją objętość smarujemy je roztopionym masłem. Miseczkę wyciągamy, a puste miejsce po niej wypełniamy przygotowanym beszamelem. Naczynie kładziemy na blaszce do pieczenia (by dodatkowo zabezpieczyć sos przed przypaleniem od spodu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Polecam również mój wpis na Ciasto majonezowe z masą budyniową i frużeliną wiśniową