Prosty chleb okrągły
Jeśli od dawna planowaliście zacząć piec domowy chleb to może teraz znajdziecie na to trochę czasu. A przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny! Oto przepis dla początkujących na prosty chleb okrągły w wersji drożdżowej.
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 370 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 3 łyżka
- suszonych drożdży instant - 8 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy kilka minut ręką lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczną kulą.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy, formujemy okrągłą kulę, wkładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką.
4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy według uznania. Chleb pieczemy 10 minut w termoobiegu, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.