Jarmużowe pesto

Kilka dni temu udało mi się po raz pierwszy kupić jarmuż. Podobno ostatnio stał się modny, jest więc nadzieja, że częściej będzie pojawiał się w sklepach i na bazarkach :) Warto go od czasu do czasu spożywać, bo jest to bogate źródło wapnia, żelaza, witamin i przeciutleniaczy, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Połączony z natką, migdałami, sokiem cytrynowym i czosnkiem tworzy prawdziwą bombę witaminową.

Przepis na pyszne pesto z jarmużem znalazłam na stronie metromsn.

 

Zdjęcie - Jarmużowe pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 5-6 liści jarmużu
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • pół szklanki migdałów bez skórki [w oryginale pestek słonecznika]
  • 100 g twardego sera [u mnie Dziugas, w oryginalnym przepisie Grana padano]
  • pół szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

 

Liście jarmużu porządnie wypłukać. Powycinać z nich twarde łodygi i włókniste części. Tak przygotowane liście zanurzyć we wrzątku na 1 minutę, a następnie przelać zimną wodą. Odsączyć na sitku.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem (i tak je zjedliśmy), autorka przepisu poleca też kanapki z pesto na razowym chlebie oraz pesto jako dodatek do tarty. 

Pesto można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, należy je przełożyć do słoiczka, zalać warstwą oliwy i dobrze zakręcić.

 

Zdjęcie - Jarmużowe pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chipsy marchewkowe z rozmarynem

Chipsy marchewkowe z rozmaryne…

figmara figmara
figowe smaki

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczony kalafior z hummusem

Pieczony kalafior z hummusem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pappardelle z naleśników w kremowym sosie z brokułami

Pappardelle z naleśników w kre…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Czekoladowe smoothie z awokado

Czekoladowe smoothie z awokado

Tyna Tyna
In cooking we trust

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Awanturka z bryndzy

Awanturka z bryndzy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim