Makaron z pesto z jarmużu i oscypkiem
Robiłam już różne wersje pesto (z rukoli, ze szpinaku, z pietruszki i bazylii, z pomidorami), tym razem padło na jarmuż. Zdrowy i pyszny. Sos jest z dodatkiem pestek słonecznika i zielonego pieprzu. Pesto wymieszałam z zielonym makaronem, na koniec posypałam danie oscypkiem, który według mnie, idealnie tutaj pasuje.
Makaron z pesto z jarmużu i oscypkiem
/2 - 3 porcje/
120g jarmużu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
25g pestek słonecznika
2 obrane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
3-4 ziarenka zielonego pieprzu
200g ulubionego makaronu
kilka plasterków oscypka
Umyty jarmuż zblendować z oliwą, pestkami, czosnkiem, solą i pieprzem w miarę gładką masę.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać go z pesto. Każdą porcję przed podaniem posypać kawałkami oscypka. Nie musimy wykorzystać całego sosu do makaronu, będzie on również świetny na kanapkę, do sałatki itd.
Smacznego!