Zupa krem brokułowo - jarmużowa
Czas jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.
składniki:
Duży brokuł podzielony na różyczki
ok 90 g jarmużu
1,5 l bulionu
3 małe cebule lub 1 duża
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
jogurt lub śmietana do podania
przygotowanie
Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego!
składniki:
Duży brokuł podzielony na różyczki
ok 90 g jarmużu
1,5 l bulionu
3 małe cebule lub 1 duża
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
jogurt lub śmietana do podania
przygotowanie
Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego!