Jabłkowe smoothie z jarmużem
Koktajle owocowo-warzywne to moja wielka miłość.
Dziś pokażę Wam wersję jabłkowo-jarmużową. Czasem rozszerzam ją o gruszkę, ananasa, melona lub świeżego ogórka. Sekret każdego koktajlu owocowo- warzywnego tkwi w proporcjach. Należy trzymać się zasady: 2 części zieleniny (pietruszka, jarmuż, szpinak), 2 części płynnej bazy (woda, woda kokosowa, mleko roślinne, jogurt, maślanka, sok np. pomarańczowy), 3 części owoców. Mile widziane są również wszelkiego rodzaju zdrowe dodatki np. nasionka chia, jagody goji, mielone siemię lniane, płatki owsiane, otręby czy zarodki pszenne. Składniki można komponować według własnych upodobań. Nie ma tutaj absolutnie żadnych ograniczeń.
Ma być smacznie i zdrowo :)
/przepis własny, składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje/
- 1/2 szklanki pokrojonych liści świeżego jarmużu- 1/2 szklanki wody mineralnej- 2 małe jabłka - 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 łyżeczka zarodków pszennych
W blenderze umieść wodę, opłukane i pokrojone liście jarmużu.Jabłka obierz, odłóż jedną ćwiartkę - do dekoracji, resztę pozbaw gniazd nasiennych i wrzuć do blendera.Zmiksuj wszystko - koktajl powinien mieć gładką konsystencję.Jeśli potrzebujesz dosłódź go syropem z agawy.Przelej do wysokiej szklanki, posyp wierzch zarodkami pszennymi.Ćwiartkę jabłka pokrój na cieniutkie plasterki i udekoruj nimi koktajl.Na zdrowie! :)
______________________________♥____________________________