Placuszki z jarmużem i słonecznikiem
Placuszki z jarmużem i słonecznikiem doskonale smakują zarówno na śniadanie jak i na obiad. Dodatek papryczki chilli nadaje ostrego smaku, natomiast słonecznik i świeże liście jarmużu sprawiają, że są one zdrowe i pożywne. Placuszki można podawać z jogurtem greckim gęstym. Przepisem zainspirowałam się dzięki Filozofii smaku.
Porcja na ok.20 placuszków
Składniki:
W misce wymieszać przesianą mąkę, jajko, mleko, pieprz, sól i posiekane ząbki czosnku. Liście jarmużu oddzielić od twardego środka i drobno posiekać, wsypać do miski z ciastem. Dodać słonecznik i pokrojoną chilli, dokładnie wymieszać całość. Placuszki smażyć na małej ilości oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z jogurtem gęstym.
Porcja na ok.20 placuszków
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajka,
- 2 liście jarmużu,
- 1 łyżka słonecznika łuskanego,
- 1 bardzo ostra suszona chilli,
- pieprz i sól,
- 2 ząbki czosnku
W misce wymieszać przesianą mąkę, jajko, mleko, pieprz, sól i posiekane ząbki czosnku. Liście jarmużu oddzielić od twardego środka i drobno posiekać, wsypać do miski z ciastem. Dodać słonecznik i pokrojoną chilli, dokładnie wymieszać całość. Placuszki smażyć na małej ilości oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z jogurtem gęstym.