Kotlety w tej panierce są niesamowicie soczyste, co widać nawet na zdjęciach. Są mięciutkie i pyszne - tak pyszne (musicie uwierzyć na słowo ;)), że każdy kto próbował, miał ochotę na więcej.
Czarny sos zawdzięcza swą barwę sosowi sojowemu i melasie, modła jego smaku jest orientalna, a najlepiej komponuje się z lekko słodkawym mięsem indyka.
Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego.
i poprawi humor. Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego. Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią. Kotleciki są niezwykle smaczne, bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste, nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.
Tak się rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry.
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku...
Stragany są teraz zasypane lśniącymi fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami.
Stragany i półki sklepowe pełne są świeżej, słodkiej papryki, grzechem byłoby nie spróbować papryki właśnie teraz, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Zapiekaną paprykę można przygotować na wiele sposobów, zamiast kaszy można dodać ryż, indyka zastąpić mięsem kurczaka itd.
Pierś indyka, panierowana w mące jaglanej, ziołach i parmezanie. Kotlety można zapiec w piekarniku, lub usmażyć. Ponieważ parmezan ma ostry, wyrazisty smak, nie ma potrzeby doprawiać kotletów solą i pieprzem, za przyprawy wystarczą suszone zioła i papryka w proszku.
Pasztet z udźca indyka, z dodatkiem drobiowej wątróbki, ziół i suszonych pomidorów. Do klasycznych mięsnych pasztetów z reguły dodaję boczek, tym razem zrobiłam wersję odchudzoną i zrezygnowałam z boczku. Smakowo nie wyczuwam żadnej różnicy, jednak pasztet jest bardziej kruchy. Bardzo polecam ten smaczny pasztet, nie tylko na Święta
Soczyste, rumiane mięso z czosnkowo-miętowym dipem jogurtowym to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Użyty w przepisie olej Kujawski 3 ziarna nie tylko świetnie pomógł usmażyć mięso, ale zyskało ono delikatny aromat, który dobrze współgra z tym zestawem przypraw.