Pieczona pierś indyka z parmezanem

Pieczona pierś indyka z parmezanem
Pierś indyka, panierowana w mące jaglanej, ziołach i parmezanie. Kotlety można zapiec w piekarniku, lub usmażyć. Ponieważ parmezan ma ostry, wyrazisty smak, nie ma potrzeby doprawiać kotletów solą i pieprzem, za przyprawy wystarczą suszone zioła i papryka w proszku. Polecam na niedzielny obiad, dla całej rodziny

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 większych kotletów z piersi indyka
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu
  • 3/4 szklanki maki jaglanej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 jajka
Kotlety delikatnie rozbijam na cienkie plasterki. Jajka daję do miseczki i rozbijam rózgą kuchenną. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Mąkę mieszam z papryką i oregano. Kotlety obtaczam w mące jaglanej, następnie w jajku i na koniec w parmezanie. Na dużą blaszkę wykładam papier do pieczenia, na papierze układam kotlety. Piekę około 25 minut. Kotlety można również usmażyć na patelni z nie przywierającym dnem, a następnie krótko zapiec w piekarniku. Smacznego

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów