Papryka zapiekana z cukinią, kaszą jaglaną i indykiem gyros
Stragany i półki sklepowe pełne są świeżej, słodkiej papryki, grzechem byłoby nie spróbować papryki właśnie teraz, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Zapiekaną paprykę można przygotować na wiele sposobów, zamiast kaszy można dodać ryż, indyka zastąpić mięsem kurczaka itd. Potrawa dość czasochłonna, ale można sobie ułatwić pracę, przygotowując mięso i kaszę dzień wcześniej. Bardzo polecam na letni obiad
Składniki
- 10 – 12 szt. słodkiej papryki
- 120 g startej młodej cukinii
- 500 g mięsa z udźca indyka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 pełna łyżka przyprawy gyros KOTÁNYI bez glutaminianu sodu i konserwantów
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- masło klarowane + olej do smażenia
- Z papryk ścinam czapeczki i oczyszczam wnętrza. Cukinię ścieram na dużych oczkach. Mięso drobno kroję, obtaczam w przyprawie gyros, czosnku i odstawiam.
- Kaszę dokładnie płuczę zimną wodą, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) około 10 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
- Na patelni rozgrzewam masło klarowane z odrobiną oleju, dodaję cebulę, całość krótko smażę i dodaję mięso indyka. Kiedy mięso lekko się przyrumieni, dolewam 1/3 szkl. wody i duszę pod przykryciem do miękkości.
- Do miseczki daję cukinię, kaszę, pietruszkę i mięso, można dodać trochę sosu. Wszystko dokładnie mieszam. Farszem napełniam papryki. Papryki daję do żaroodpornego naczynia, na dno wylewam szklankę gorącej wody. Zapiekam w temp. 190 stopni około 30 minut. Smacznego