Kebaby z indyka z dipem jogurtowym
Składniki
- 600 g mięsa z udźca indyka
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Mięso oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj 50 g jogurtu, kolendrę, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, paprykę, 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw na 60 min. do zamarynowania.
Pozostały czosnek przeciśnij do 200 g jogurtu. Dodaj posiekaną miętę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zamarynowane mięso nabijaj ciasno na igły do szaszłyków. Smaż na rozgrzanym oleju 3 ziarna po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu.
Podawaj z dipem.
Porada:
Przy większych kebabach dobrze jest po zrumienieniu mięsa z każdej strony dopiec je przez 15 min. w piekarniku, aby zapobiec niedosmażeniu mięsa wewnątrz.
Soczyste, rumiane mięso z czosnkowo-miętowym dipem jogurtowym to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Użyty w przepisie olej Kujawski 3 ziarna nie tylko świetnie pomógł usmażyć mięso, ale zyskało ono delikatny aromat, który dobrze współgra z tym zestawem przypraw.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl