Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem
Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń z udźca indyka. Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad. Danie nie wymagające wiele zachodu , a z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości. Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji.............
Zamarynowane , zrolowane mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie . Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa
skorzystałam z niej również tym razem . Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa Składniki:
- udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki wody
raz rękaw do pieczenia
- 3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju
- łyżka sosu sojowego
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina3-4 ziarenka kolendry/zgniecione
- 3 ząbki czosnku/zmiażdżone
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- ok. 1 łyżeczka soli
oraz:
- 300 g świeżych pieczarek
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie: - Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry ,błon/ . -Składniki marynaty wymieszać . -Mięso starannie natrzeć marynatą z każdej strony . -Pozostawić w marynacie, przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin/najlepiej na noc/ -Zamarynowane mięso zwinąć jak roladę i obwiązać nicią kuchenną, nadając odpowiedni kształt. -Włożyć do foliowego rękawa, dodać pokrojone w plasterki warzywa, wlać pozostałą marynatę i pół szklanki wody. -Rękaw spiąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. - Piekarnik nagrzać do 180 st.C , wstawić naczynie z mięsem. -Piec ok.60 minut. -Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię , mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut. -Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry. - Sos powstały w trakcie pieczenia przecedzić i przelać do rondelka. -Obrane pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu, dodać ok.1/2 szklanki wody / ilość wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować. -Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.
Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/
i zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym.