Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier
Przystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C. Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem Bursztyn.
Składniki:
500 gram mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki
ok 2 łyżek szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę
DIP:
jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny
ząbek czosnku
sól do smaku
łyżeczka musztardy (nie koniecznie)
listki mięty lub natka pietruszki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Przygotuj dip. Podawaj z zimnym piwem Witbier.