Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)
Jest to trochę zmodyfikowana wersja klasycznego hummusu, gdyż nigdy nie wiem co zrobić z olejem od pomidorów, więc w końcu znalazłam sposób na wykorzystanie go.
Taką górnolotną nazwę spotkałam na określenie pasty z białej fasoli. w zasadzie nie miałam większej ochoty na jej samodzielne wykonanie (...) ale niedawno znajoma przyniosła swoją pastę i to mnie zachęciło do ponownego zmierzenia się z tematem (bez ogórków) i tym razem udało się!
Hummus ( z języka arabskiego-ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej, roztartej na gładką masę ciecierzycy, pasty sezamowej-tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka),a wszystko dokładnie wymieszane. Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Z pewnością każdy z was zaznajomiony jest ze smakiem hummusu. Świetnie smakuje rozsmarowany po świeżej kromce chleba. Ale czy próbowaliście kiedyś użyć go jako sos do makaronu? Ja dzisiaj po raz pierwszy i jestem zachwycona. W towarzystwie pomidorków tworzą naprawdę udaną spółkę. I pyszny, pożywny obiad.
Bób zastąpił ciecierzycę, a mięta i dodatek skórki cytrynowej zapewniły przyjemne orzeźwienie. Smarowidło do chleba jest bardzo smaczne, niestety smak bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli bobu.
Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję hummusu – z prażonym sezamem i rozmarynem.
Niesamowicie aromatyczna i łatwa do zrobienia.
Idealna jako przekąska na imprezę!
Polecam – ten hummus jest idealny!
Fajne jest w tym sosie, że za każdym razem smakuje inaczej w zależności co do niego dodam. Naprzemiennie jest to świeża bazylia, koperek lub natka pietruszki, w najbliższym czasie planuję jeszcze użyć suszonych pomidorów.
Hummus bez tahini to może nawet nie hummus, ale co z tego, skoro jest taki pyszny! Połączenie masła orzechowego i ciecierzycy jest doskonałe, a jego smak w moim przepisie podkreśla jeszcze wędzona ostra papryka. Taki hummus jest bardzo sycący, oryginalny, a przy tym tańszy niż ten tradycyjny.