Hummus z pieczonym burakiem
Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodzaca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe żródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin.
Nudnawy hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową.
Najsmaczniejszy jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowny da radę. Przepis na idealny klasyczny hummus zapraszam tutaj.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 burak
1-2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
sól, pieprz
czarny sezam/ czarnuszka
kumin - na czubek noża
oliwa
Wykonanie:
- ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Odsączyć
- buraka owinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku, np. przy okazji innych wypieków (około 1 godz)
- ciecierzycę, obranego, pokrojonego na mniejsze części buraka, czosnek i pozostałe przyprawy zblendować na gładka masę
- hummus z burakiem wyśmienicie smakuje z awokado i listkami rukoli. Z tego powodu nie dodaję do hummusu za dużo oliwy, ponieważ awokado zawiera sporo tłuszczu. Polecam!