Hummus z rozmarynem i prażonym sezamem - idealny!
Hummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich.
Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami.
Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.,
Podstawowym składnikiem jest zawsze ciecierzyca, czosnek , tahini ( pasta sezamowa ) , oliwa, sok z cytryny i przyprawy.
Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję hummusu – z prażonym sezamem i rozmarynem.
Niesamowicie aromatyczna i łatwa do zrobienia.
Idealna jako przekąska na imprezę!
Polecam – ten hummus jest idealny!
SKŁADNIKI:
* ciecierzyca ( sucha ) – 1 szkl
* pasta tahini jasna – 1 szkl
* bardzo zimna woda – 1/3 szkl
* czosnek – 3 ząbki
* sok z cytryny – 3 łyżki
* sezam – 3 łyżki
* soda oczyszczona – 2 łyżeczki
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
* świeży rozmaryn
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dzięń przed przygotowaniem hummusu zalewamy go zimną wodą z łyżeczką wody ( wody ma być 2 x tyle co ciecierzycy ).
Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody i gotujemy przez ok. 40-45 minut.
Uwaga!
Ciecierzyca musi być dobrze ugotowana!
Ziarenka musi z łatwością rozgniatać się w palcach i być w środku kremowe.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, wkładamy do blendera , dodajemy pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek – wszystko miksujemy na gładko.
Do gęstej masy powoli wlewamy bardzo zimną wodę nie przerywając miksowania – ucieramy przez ok. 3 minuty.
Tak przygotowany przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy, posypujemy podprażonym sezamem oraz świeżym rozmarynem i pieprzem.