Wreszcie zainicjowaliśmy sezon grillowy - kupiliśmy nowy, duży grill do ogrodu, i na pierwszy ogień poszły pyszne kiełbaski z firmy Maryniak w Skórzewie (zdecydowanie polecam wszystkim z Poznania i okolic! - namiarami służę).
Dopraw do smaku (nie za dużo soli, bo kapary i oliwki są słone) i odstaw do lodówki na jakiś czas. Podawaj do mięs z grilla.W mojej rodzinie jest to absolutny hicior!
Surówka jest u nas prawie od zawsze...Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.
Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę.
Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu
Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. (...) Tym razem przygotowałam proste, cielęce szaszłyki z wykorzystaniem klasycznych przypraw kuchni arabskiej. Dzięki długiemu marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite.
Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (...), i główny składnik salsy- ananas.
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Pierwszy raz w życiu spróbowałam pstrąga – i żyję! :) moja alergia na ryby okazuje się być bardziej wybiórcza niż przypuszczałam. I bardzo dobrze, bo pstrąg jest pyyyszny! Dla tego smaku warto się nawet pomęczyć z ośćmi ;) Nafaszerowałam go pesto i upiekłam w folii. Wyszedł cudnie. Od teraz na pewno będę wracać do tej ryby :)
To jest chyba najszybsza wersja piersi z kurczaka jaką mogłam wymyślać. Przygotowanie mięsa zajmuje minutę, a grillowanie od 10-20minut. Wspaniała alternatywa do polskiej karkówki z grilla. Dzięki wędzonej papryce, piersi z kurczaka mają niesamowity aromat.