Grillowane piersi kurczaka w cytrynowej zalewie
Ale jaja!!! Wygrałam lodówkę w konkursie serwisu "Ugotuj. to" na najfajniejszy przepis kulinarny.
"Pan Perfekt" zrobił wrażenie na komisji i tym sposobem mamy śliczną lodówkę firmy "BEKO". Czujecie?
Podrzucam linka: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87560,5031361,Konkurs_Beko.html
Gratuluję wszystkim zwycięzcą tego konkursu:)
Jutro impreza....inauguracja sezonu grillowego. Mięcha wrzucone do zalewy, roznoszą zapach w całej kuchni. Piwo zmrożone nie doczeka jutrzejszego dnia :)
Grillowane piersi kurczaka w cytrynowej zalewie
2 filety z piersi kurczaka
4 ząbki czosnku
5 łyżek soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
sól
pieprz
Mięso umyć, przekroić na cztery porcje. Posypać solą, pieprzem i bazylią. Rozgnieciony czosnek dodać do oliwy i soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Filety oblać sosem, wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Tak namoczone filety grillować na patelni teflonowej z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Jeśli wrzucicie na grilla , pamiętajcie o dodatkowych tackach. Nie będą się przypalać.