Pstrągi z bazyliowym pesto

Pstrągi z bazyliowym pesto

Pierwszy raz w życiu spróbowałam pstrąga – i żyję! :) moja alergia na ryby okazuje się być bardziej wybiórcza niż przypuszczałam. I bardzo dobrze, bo pstrąg jest pyyyszny! Dla tego smaku warto się nawet pomęczyć z ośćmi ;)
Nafaszerowałam go pesto i upiekłam w folii. Wyszedł cudnie. Od teraz na pewno będę wracać do tej ryby :)

Zdjęcie - Pstrągi z bazyliowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PSTRĄGI Z BAZYLIOWYM PESTO
(2 porcje)
2 pstrągi,
2 łyżki bazyliowego pesto,
4 plastry cytryny,
świeże zioła (np. tymianek i oregano),
pieprz i sól

Pstrągi dokładnie umyć z zewnątrz i w środku. Oprószyć solą i pieprzem (w środku także). Ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej. Skórę ryb ponacinać od góry. Do środka pstrągów włożyć po łyżce pesto i po dwie połówki plastra cytryny. Z wierzchu obłożyć ryby pozostałą cytryną i ziołami. Zawinąć w folię, tworząc „papilot”, tak aby od góry było trochę wolnej przestrzeni i cytryna nie miała bezpośredniego kontaktu z folią aluminiową.
Pstrągi piec na grillu ok. 20-25 minut. Na 10 minut przed końcem grillowania można odpakować foliowe zawiniątko, aby wilgoć trochę odparowała. Nie przewracać pstrągów na drugą stronę.
Zawinięte w folię pstrągi można także upiec w piekarniku (200 stopni, ok. 20 minut).
Jako dodatek można podać pieczone ziemniaczki i lekką sałatkę.


(przepis własny)


Zdjęcie - Pstrągi z bazyliowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów