Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią, a te pieczone z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem oraz aromatycznymi ziołami doprowadzają do obłędu nasze kubki smakowe.

Ziemniaki Hasselback z dodatkiem ulubionych ziół wyśmienicie komponują się jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego a ich przygotowanie nie sprawi Wam trudności.

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki podstawowe:
  • 12 ziemniaków średniej wielkości
  • sól morska
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
Składniki dodatkowe (opcjonalnie):
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 małych pieczarek
Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowanie – przepis podstawowy:

Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w cienkie (2-3 mm) paski. Każdego ziemniaka dokładnie smarujemy oliwą, posypujemy solą i układamy na blaszce. Pomiędzy plasterki wciskamy gałązki świeżego rozmarynu.

Ziemniaki zapiekamy przez 30 min w temp. 180’C.

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki opcjonalne:

Po upływie 30 min. pieczenia ziemniaków pomiędzy plasterki ziemniaków wciskamy naprzemiennie kawałki sera oraz boczku. Na blaszkę z ziemniakami dodajemy też ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Całość ponownie skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 30 min. (w temp. 180’C) lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie – te czynności wykonujemy również kiedy nie dodajemy składników dodatkowych.

Czas pieczenia ziemniaków Hasselback może się różnić dlatego warto kontrolować je po ponownym skropieniu oliwy i w razie konieczności skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Czas zapiekania zależy od zastosowanych gatunków ziemniaków oraz ich wielkości, dlatego ważne jest aby były one w miarę jednakowe.

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów