Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią, a te pieczone z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem oraz aromatycznymi ziołami doprowadzają do obłędu nasze kubki smakowe.
Ziemniaki Hasselback z dodatkiem ulubionych ziół wyśmienicie komponują się jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego a ich przygotowanie nie sprawi Wam trudności.
Składniki podstawowe:- 12 ziemniaków średniej wielkości
- sól morska
- oliwa
- świeży rozmaryn
- kilka plastrów wędzonego boczku
- kilka plastrów sera żółtego
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 małych pieczarek
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w cienkie (2-3 mm) paski. Każdego ziemniaka dokładnie smarujemy oliwą, posypujemy solą i układamy na blaszce. Pomiędzy plasterki wciskamy gałązki świeżego rozmarynu.
Ziemniaki zapiekamy przez 30 min w temp. 180’C.
Dodatki opcjonalne:Po upływie 30 min. pieczenia ziemniaków pomiędzy plasterki ziemniaków wciskamy naprzemiennie kawałki sera oraz boczku. Na blaszkę z ziemniakami dodajemy też ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Całość ponownie skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 30 min. (w temp. 180’C) lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie – te czynności wykonujemy również kiedy nie dodajemy składników dodatkowych.
Czas pieczenia ziemniaków Hasselback może się różnić dlatego warto kontrolować je po ponownym skropieniu oliwy i w razie konieczności skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Czas zapiekania zależy od zastosowanych gatunków ziemniaków oraz ich wielkości, dlatego ważne jest aby były one w miarę jednakowe.