Kapusta z grochem

Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami, a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową. Ja robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań i od tego jak kwaśna jest nasza kapusta. Warto grochu ugotować nieco więcej, abyśmy mogli w razie potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć.
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
ok 1 kg kiszonej kapusty
500 - 600 g łuskanego grochu - połówki
1 spora cebule
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
liść laurowy
majeranek
sól , pieprz
masło lub smalec do smażenia 

przygotowanie

Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić w szybkowarze. Groch wypłukać, zalać niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu do czasu aż wchłonie wodę, a wszystkie ziarenka będą miękkie i spora część się rozpadnie. Pod koniec gotowania mieszać bo gęsty groch może przywierać do garnka. Jeżeli groch wchłonie płyn a nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, dolać nieco wody. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub smalcu na złoto - zajmie to trochę czasu, należy smażyć na małym ogniu. Do ugotowanej kapusty dodać groch i cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością majeranku, pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego!
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy