Nie wiedzieć czemu, dynia nie cieszy się w Polsce (nie licząc blogów;)) zbytnią popularnością. Na którą przecież zasłużyła. Ale to chyba powoli się zmienia, na szczęście, bo przecież jest bardzo smaczna.
Dynia i chorizo to bardzo aromatyczne i apetyczne połączenie. A teraz jest idealny moment aby delektować się urodzajem dyń i tworzyć z nich rozgrzewające dania.
Trochę go przerobiłam pod to, co aktualnie miałam, zrobiłam z połowy podanej porcji, zamiast pestek dyni dałam słonecznik, a zamiast śmietany mleczko kokosowe. Zupa bardzo mi smakowała :).
Kawę wymieszać z syropem orzechowym i ekstraktem waniliowym. Połowa biszkoptów namoczonych w kawie wykładamy dno naczynia. Dyniowe puree (...) wymieszać z cynamonem, imbirem i solą. Dodać ubitą z cukrem śmietankę i delikatnie wymieszać...
Postanowiłam w końcu zrobić ciasto dyniowo-kokosowe, na które przepis zamieściła Bea już podczas ubiegłorocznego Festiwalu. Przepis nęcił mnie i nęcił, aż w końcu nie wytrzymałam i upiekłam. Zrobiłam go z podwójnej porcji na 2 razy większą foremkę (20 x 30 cm). Zmniejszyłam też ilość wiórków kokosowych.
Dziś zapraszam na dyniowy sernik, który zaskoczył mnie i innych którzy mieli okazję go jeść: lekkością, delikatnością i ślicznym kolorem oraz tą nutką.... nie wiem jak to określić: oryginalności, bo w końcu to sernik z dyni.
Kluseczki dyniowe lub inaczej gnocchi idealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem.
Cudowne danie z dynią w roli głównej. (...) Jeśli ktoś lubi zapiekane dania, to z pewnością przypadnie mu do gustu dynia faszerowana mięsem mielonym, zapiekana z serem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a najdłużej trwa pieczenie. Efekt końcowy – bardzo ciekawy, danie lekkie, a zarazem bardzo sycące i rozgrzewające.
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Dziś, w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję.