Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym
Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)
Scroll down for recipe in English
Dynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.
- Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.
Smacznego!
English versionPumpkin and eggplant in coconut milk(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 cloves garlic, minced
- 1 small onion, finely chopped
- 250 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes
- 250 g eggplant, cut into 1 cm cubes
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 1 tsp chili pepper, chopped
- 1 tbsp fish sauce
- salt and pepper
Preparation:
- In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.
- Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.
- Add coconut milk and bring to boil then lower heat and let it simmer until vegetables are almost tender, about 10-15 minutes.
- Add chili pepper and season with fish sauce and pepper. Bring heat to medium and continue to simmer until both eggplant and pumpkin are cooked and coconut milk thickens.
Enjoy!