Słoneczne curry z dyni

Nie wiedzieć czemu, dynia nie cieszy się w Polsce (nie licząc blogów;)) zbytnią popularnością. Na którą przecież zasłużyła. Ale to chyba powoli się zmienia, na szczęście, bo przecież jest bardzo smaczna. I mówi to osoba, która przez większość życia ledwie by ją tknęła, podobnie jak wiele innych warzyw;) Teraz to rekompensuję, przygotowując to składające się głównie z nich danie, nie mówię, bardzo udane;) I w kolorystyce zdecydowanie odpowiedniej na poprawę jesiennego nastroju:)
Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i pomidorami
- kawałek dyni, ok. 900g
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 3- centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sos rybny do smaku
- 2 małe pomidory
- świeże zioła (ja z braku np. kolendry użyłam bazylii) dla koloru

Na patelni lub w garnku podsmażyć starty imbir i czosnek.
Dodać mleko kokosowe.
Wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i ew. dolać trochę wody.
Dodać przyprawy i dusić ok. 15 minut.
Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekane zioła.

Zdjęcie - Słoneczne curry z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal

Kategorie przepisów

Podobne przepisy