Pieczona dynia z chili i szałwią
Sezon na dynię w pełni, więc warto z niego skorzystać, przygotowując ją na różne sposoby. Ja zapraszam na dynię w wersji pieczonej - z szałwią, papryczką chili, bułką tartą i serem pecorino. Tak przygotowana nabiera smaku i może być świetnym dodatkiem do dań głównych, aromatycznym i lekko pikantnym, a nawet stanowić samodzielne danie. Przepis pochodzi z książki Gina D'Acampo "Buonissimo!".
Pieczona dynia z chili i szałwią
- 70g bułki tartej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duży kawałek dyni, ze skórą
- 1 czerwona ostra papryczka, bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków szałwii
- 2 łyżki świeżo startego sera pecorino
Bułkę tartą wsypać do miski i skropić połową oliwy.
Doprawić i dokładnie wymieszać.
Dynię pokroić w cienkie plastry.
Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Skropić resztą oliwy.
Papryczkę bez pestek i czosnek pokroić w plasterki.
Posypać dynię chili, czosnkiem i szałwią.
Doprawić solą i posypać bułką i serem.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 40 minut do 1 godziny,
w zależności od grubości kawałków.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 240 kcal