Co za dzien! Od rana jestem w biegu, mam jeszcze tyle spraw do zalatwienia, a to przeciez sobota. Powinnam sie relaksowac jak zwykle w sobote, bo przeciez wiekszosc waznych spraw zalatwiam w tygodniu, ale nie dzis.
Piszę typu, gdyż z oryginalnym pewnie ma niewiele wspólnego. Nie ten ryż co trzeba, warzywa, jakie były pod ręką, brak szafranu... Ale efekt końcowy i tak był wyśmienity.
Kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków.
Całkiem ciekawy w smaku kurczak duszony w porach i soku z pomarańczy. Mięso zamarynowałam w oleju annatto - właśnie on nadał piękną pomarańczową barwę potrawie.
Pierś kurczaka, trochę inaczej. Lekko, słodko - pikantnie, bardzo oryginalnie. Mięso jest delikatne i wilgotne w środku. Pyszne. Na pewno, do powtórzenia :)
Od początku nie miałam wątpliwości, że to danie będzie pyszne. Delikatny filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i fetą w aksamitnym sosie na bazie białego wina to rewelacyjne danie na niedzielny obiad :)
Co do tej potrawy, to wymysliłam ją lata temu, będąc na diecie. To wyjatkowo pyszne, niskokaloryczne danie - moja wariacja na temat tłustego curry z mlekiem kokosowym. Jest to danie z gatunku: "Może nie wyglądam pieknie, ale smakuję wybornie" ;)
Ostatnio w mojej kuchni królowały proste potrawy, które nie wymagały nakładu pracy, a do tego były raczej łagodne w smaku. Cała nasza rodzina zapragnęła czegoś innego, intensywnego, wyrazistego.
Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem z indyka… Kotleciki wyszły aromatyczne a szpinak i ciecierzyca urozmaiciła smak indyka. Zrobiłam do tego prosty sosik pomidorowy bo wyszło ich sporo i chciałam je łatwo odgrzać… Kotleciki z indyka nie muszą być nudne…:)
Bardzo lubię kuchnię orientalną, dlatego postanowiłam przygotować satay z kurczaka, jednak nie z tradycyjnym sosem z orzeszków, ale z moim ulubionym - miętowym. Polecam to danie wszystkim, którym znudziła się już nasza polska karkówka z grilla.