Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą
I okazało się, że na Wyspach ten lipiec jest podobno najsuchszym od 250 lat! Przy temperaturach sięgających 30 stopni mało ludzi jednak narzeka, bo wszyscy pamiętają wyjątkowo zimną wiosnę. Zupełnie się tutaj odzwyczailiśmy od takich wysokich temperatur… A najlepiej o tym świadczy fakt, że zupełnie zapomniałam o wiatraku, który wynieśliśmy na strych 2 lata temu a w zeszłym roku nawet nie było potrzeby go ściągać:( Dopiero rozmowa z Mamą przypomniała mi o nim. Teraz jednak wiatrak pracuje pełną parą ! Oczywiście przy takich temperaturach człowiek nie ma ochoty na jedzenie, może jedynie na sałatki i owoce i mnóssstwo wody Jednak od czasu do czasu trzeba zrobić coś konkretnego i dlatego powstały te kotleciki. Właściwie kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą to wyjątkowo udany eksperyment. Taka potrzeba chwili ! Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem z indyka… Kotleciki wyszły aromatyczne a szpinak i ciecierzyca urozmaiciła smak indyka. Zrobiłam do tego prosty sosik pomidorowy bo wyszło ich sporo i chciałam je łatwo odgrzać… Kotleciki z indyka nie muszą być nudne…:) Smacznego:)!
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycąSkładniki:
- 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 puszka ciecierzycy
- 100 g szpinaku świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka pomidorów (400g)
- oliwa, mąka do obtaczania
1. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć na małym ogniu, żeby czosnek się nie przypalił a następnie dodać szpinak i jeszcze chwilkę smażyć aż szpinak zwiotczeje. Po wystygnięciu dobrze go odcisnąć.
2. Do miski wrzucić mięso mielone, odciśnięty szpinak, odcedzoną ciecierzycę, jajko, paprykę, kmin, kolendrę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wyrobić i formować małe kotleciki, które należy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i obsmażać kotleciki na złoty kolor. Obsmażone kotleciki przełożyć do rondelka i dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
Drukuj / PDF