Curry z kurczaka z cytryną i miętą

Curry z kurczaka z cytryną i miętą

Zdjęcie - Curry z kurczaka z cytryną i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wyjatkowo słoneczne curry na słoneczne dni :) Ostatnio przechodzę ostrą mięto-fazę ;) Napoje, desery, mięso - wszystko z miętą. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, bo mam jej w ogródku wyjatkowe zatrzęsienie.
Uprawiam kilka odmian (a w zasadzie same się uprawiają ;)) jednak najbardziej lubię tę o dużych, mięsistych listkach pokrytych meszkiem - jest bardzo "miętowa" i ma delikatny posmak cytryny. To właśnie jej użyłam do przygotowania ww. curry.

Co do tej potrawy, to wymysliłam ją lata temu, będąc na diecie.
To wyjatkowo pyszne, niskokaloryczne danie - moja wariacja na temat tłustego curry z mlekiem kokosowym. Jest to danie z gatunku: "Może nie wyglądam pieknie, ale smakuję wybornie" ;)
Tak bardzo to lubię, że mogłabym jeść kilka razy w tygodniu, moja rodzina również :)

Uwielbiam to danie również za to, że robi sie je dosłownie w pół godziny, albo nawet krócej.

Baza jest zawsze taka sama: drób (ryba, krewetki), kurkuma i jogurt. Do tego dodatki, w zależności od nastroju i możliwości.
Tym razem - pod wpływem impulsu - dodałam cytrynę i miętę. Zrobiło sie trochę inaczej niż zazwyczaj, ale smak jest naprawdę ciekawy, godny polecenia.

Dodałam też sporo wyjatkowo ostrego proszku curry, który przywiozłam z Indii, ale może być zwykły, ogólnodostepny, który możecie podkręcić dodatkiem chilli.

Proponuje podawać z ryżem (np. basmati).

Zdjęcie - Curry z kurczaka z cytryną i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami kontrast żółci z zielenią :)
Składniki curry z kurczaka:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka bez skóry
1 gęsty jogurt typu greckiego + pół łyżki mąki
1 cebula
ok. szklanki listków mięty
skórka i sok z cytryny
1 łyżka ostrego, indyjskiego curry
1 łyżeczka kurkumy
klarowane masło
sól

Sposób przygotowania curry z kurczaka: Mięso umyć, oczyścić z błonek i (ewentualnie) usunąć kosci. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w poprzek, na plastry, a następnie w grubszą "zapałkę".
Cebule pokroić w kostkę. Cytryne wyszorować i sparzyc wrzątkiem. Otrzeć skórkę, a następnie przekroic na pół i wycisnąć sok. Miętę umyć i posiekać.
Jogurt wymieszać z mąką.

Na patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć kurczaka z cebulką, solą, kurkumą i curry. Podlać lekko wodą (tyle tylko, żeby od dna patelni odkleiło sie to, co najlepsze ;) przykryć patelnię i kilka minut dusić mięso. Dodać skórkę i sok z cytryny, miętę i jogurt wymieszany z mąką (stopniowo, cały czas mieszając). Doprowadzic na wolnym ogniu do wrzenia i od razu wyłączyć gaz. Podawać z ryżem, posypane siekaną miętą.

Smacznego :)

Kategorie przepisów