Dzisiejszy przepis to kurczak po chińsku... Smaczny, zaskakująco dobry i oczywiście bardzo zdrowy... Porcja zawiera 273 kcal (18 g białka, 9g tłuszczu, 28g węglowodanów)
Trochę się obawiałam, czy mięso nie będzie suche, bo jak wiadomo, filety z kurczaka mają tendencję ku temu, a tu niespodzianka – nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak delikatnego i soczystego fileta! Naprawdę świetny przepis, a przy tym zdrowy i niskokaloryczny :)
Niedawno otrzymałam sporą ilość papryki, więc aby nie zalegała mi zbyt długo w lodówce, postanowiłam upiec ją od razu w hurtowej ilości. Dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu, a upieczone papryki wystarczyły mi do zrobienia trzech różnych potraw. Pierwszą, jaką zrobiłam, było risotto.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem...
To taka kieszeń z piersi indyka. Soczyste mięsko natarte mieloną papryką, solą, pieprzem i Smakowitą Pajdą, nadziane porem, suszonymi pomidorami i jabłkiem. Bardzo smakowicie wyszło.
Curry jest bardzo łatwe i dość szybkie do przygotowania. Minusem jest konieczność zaopatrzenia się w rozmaite indyjskie przyprawy, które na szczęście są bardzo wydajne i starczają na długo.
To danie dość często gości na moim stole. Jest naprawdę proste do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli wcześniej przygotujemy sobie mięso, robi się błyskawicznie. Zamiast kurczaka, śmiało możecie użyć polędwicy wieprzowej, również smakuje rewelacyjnie! I taką też wersję, z wieprzowiną, robię najczęściej.
Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany - dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Niby zwykły kurczak w zwykłym pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, że w przypadku tego dania, o nudzie nie może być mowy. Kurczak jest miękki i soczysty, sos dzięki dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przysłowiowa kropka nad i.
Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam (...) na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować.
Przepis ten od jakiegoś czasu chodził za mną. Połączenie kawy i mięsa kurczaka wydawało się kuszące i intrygujące. Efekt: męska część uznała jedynie, że "może być", piękniejszej części naszej rodziny kurczak bardzo przypadł do gustu. Aromat pieczonego kurczaka był zniewalający - masło w połączeniu z kawą i czosnkiem cudownie się komponuje.
Dzisiaj przygotowalam piers z kurczaka w ciescie na bazie soku z pomaranczy - polecam ,szczegolnie dla dzieci,bo danie jest bardzo delikatne w smaku i recze,ze bedzie smakowac nie tylko maluchom.
Gdy ryż wypije bulion, dolewamy kolejną porcję i tak aż do chwili, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy do ryżu dodajemy szpinak, pokrojoną w kawałeczki ugotowaną pierś z kurczaka i dosypujemy 3 łyżki tartego sera.