Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Roladki mięsne to niezawodny sposób na przygotowanie smacznego obiadu o każdej porze roku. Dziś proponuję pikantne nadzienie z fasolki szparagowej
Składniki:
- 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka
- 8 dużych ,cienkich plasterków gotowanej szynki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka Świerzych listków szałwi
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Fasolkę szparagową obrać /odciąć końcówki i ewentualnie usunąć włókna /i ugotować al dente w osolonej wodzie.
-Ugotowaną szparagówkę przelać zimną wodą,odsączyć i pokroić na małe kawałki.
-Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek ,kawałeczek ostrej papryczki i pokrojoną fasolkę.
- Krótko podsmażyć i odstawić.
-Płaty mięsa lekko rozbić, oprószyć solą , pieprzem i ułożyć na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Plastry szynki powinny być nieco większe niż mięsa.
-Do fasolki dodać starty ser,wymieszać i rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa.
-Zwinąć roladki zakładając końce szynki do środka.
-Rozgrzać olej, wrzucić listek szałwi i smażyć roladki na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony /powinny być ładnie przyrumienione/.
-Gotowe mięso podawać z ugotowaną fasolką oraz pieczywem lub ziemniakami.