Szybki kurczak z jablkami
Co za dzien! Od rana jestem w biegu, mam jeszcze tyle spraw do zalatwienia, a to przeciez sobota. Powinnam sie relaksowac jak zwykle w sobote, bo przeciez wiekszosc waznych spraw zalatwiam w tygodniu, ale nie dzis.
Do kuchni tez praktycznie wpadlam jak po ogien.
Przechodzac przez salon, po drodze, z wielkiej misy na owoce zabieram jablka. Wygladaja uroczo, czerwono-zolte, okragle. Kroje je na pol, a potem znow na pol. Sa dosc soczyste. Na ich widok Viki zaczyna wolac kawaleczek. Ona jest prawdziwa wielbicielka jablek. Musialam Ja powstrzymywac zeby nie zjadla mi wszystkiego, wszak dzis jablka sa czescia naszego obiadu. Wszystko to w ramach Dnia Jablka organizowanego jak co roku przez Tatter.
W pare chwil wyczarowalam pyszny obiad. Nie mialam zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni, wiec ten przepis niemal spadl mi z nieba.
Teraz krotki wpis na blogu i znow zmykam do mych obowiazkow. Zatrzymam sie pewnie dopiero wieczorem.
Kurczak z jablkami
skladniki:
3 winne jablka
2 cebule
1 zabek czosnku
4 piersi kurczaka
2 lyzki rodzynek
sol, pieprz, curry
100ml bulionu drobiowego
100ml bialego wina
sok z cytryny
3 lyzki masla
maka do zageszczenia sosu
wykonanie:
Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny.
Kurczaka po umyciu i osuszeniu doprawiamy sola i pieprzem i smazymy na 2 lyzkach masla z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w cieple miejsce.
Do tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut.
Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut.
Pdajemy np z ryzem.
Smacznego.