Kurczak w sosie porowo - pomarańczowym
Całkiem ciekawy w smaku kurczak duszony w porach i soku z pomarańczy. Mięso zamarynowałam w oleju annatto - właśnie on nadał piękną pomarańczową barwę potrawie.
KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM - Laura
Jakiś czas temu po zakupach przywędrowało do domu niewielkie pudełeczko z nasionami annatto. Przepiękny kolor, ciekawy kształt, ale co z tym zrobić? Nasiona te służą przede wszystkim jako barwnik. Okazało się, że niewielkim nakładem pracy można przygotować na przykład rewelacyjny olej, który sam w sobie nadaje piękną barwę potrawom.
Wystarczy rozgrzać szklankę oleju, dodać 2 łyżki nasion annatto i ogrzewać je przez 15 minut, nie doprowadzając oleju do wrzenia. Wystudzić i przecedzić przez sitko.
Olej annatto
SKŁADNIKI:
- 60 dkg udźca kurczaka bez kości
- 1 duży por
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju annatto (lub zwykłego)
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Do mięsa dodać warzywa, olej, sól. Dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na dwie godziny.
Kurczaka wyłożyć na dużą patelnię (początkowo kurczak będzie bardziej się dusił) i smażyć do lekkiego zrumienienia. Co jakiś czas trzeba wszystko dokładnie zamieszać. Do zrumienionego kurczaka wlać sok i dusić na wolnym ogniu do zredukowania soku.
KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM - Laura
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: