Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym.

Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym.

Zdjęcie - Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierś kurczaka, trochę inaczej. Lekko, słodko - pikantnie, bardzo oryginalnie. Mięso jest delikatne i wilgotne w środku. Pyszne. Na pewno, do powtórzenia :)
Pozdrawiam Was ciepło!
Ps. Macie jakieś ciekawe plany na 'długi weekend'?

Zdjęcie - Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo – imbirowym /Inspiracja – Kwestia Smaku, porcja dla dwóch osób/

1 podwójny filet z kurczaka odrobina soli morskiej
* * * Marynata do mięsa:
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, skórka starta z jednej pomarańczy, 1 łyżka startego imbiru, 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, ½ łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżka miodu (u mnie gryczany), 1 łyżka octu balsamicznego, ½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
Do podania:
ugotowany ryż np. basmati, papryczka chilli, pokrojona w plasterki, natka pietruszki, posiekana

W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki marynaty – zagotowujemy i trzymamy na dość dużym ogniu przez ok. 5 min. Ściągamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, nacieramy solą. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec mięso. Zalewamy marynatą, odstawiamy do przegryzienia (im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym lepiej. Ja przygotowałam wszystko rano, później wystarczy włożyć do piekarnika i … gotowe).
Piekarnik nagrzewamy do 190st. C.
Kurczaka pieczemy bez przykrywania naczynia przez ok. 30 min, co jakiś czas polewając go marynatą (powinna dość mocno się zredukować i zgęstnieć).
Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy całość na ryżu. Polewamy powstałym po odparowaniu marynaty sosem pomarańczowo - imbirowym, obficie posypujemy pietruszką i opcjonalnie plasterkami papryczki.


Smacznego!

Zdjęcie - Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów