Trochę inne szaszłyki z kurczaka. Wymagają wprawdzie odrobinę więcej pracy niż te tradycyjne, ale efekt jest tego wart :) Są pyszne i wspaniale aromatyczne dzięki suszonym pomidorom, bazylii i wędzonej szynce.
Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu.
Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe.
Dziś polecam Wam oryginalne, zaskakujące połączeniem orzechów z chrzanem roladki schabowe, które z powodzeniem można zaserwować na świątecznym stole. Myślę, że zadowolą nawet najbardziej grymaśne osoby.
Polecam Wam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, które otacza polędwiczkę. Podobna pieczeń, zwana necówką, jest popularną potrawą na Śląsku Cieszyńskim.
Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem.
ieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka. Jest bezcenna dla naszego zdrowia, witaminy C ma 5 razy więcej niż cytryna. Jedzona w sezonie jesienno-wiosennym wzmacnia odporność. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój.
Przepyszną marynatę, w której upiekłam już chyba wszystkie rodzaje mięs, tym razem wykorzystałam do żeberek. Rzadko je piekę, z wiadomych powodów, ale są takie dobre, że raz na jakiś czas należy się skusić. Wypróbujcie tę marynatę i upieczcie je w niezbyt wysokiej temperaturze. Są rewelacyjne.
Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami z zalewy i mozzarellą, podane w delikatnym sosie jaglanym. Takie roladki przygotujemy bardzo szybko, smakują podane z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką. Wyjątkowe roladki, na co dzień i od święta dla całej rodziny
Jako że wybrałam udziec indyka, to do jego środka postanowiłam włożyć coś, co urozmaici wizualnie upieczone mięso, a przy okazji nie zdominuje delikatnego smaku.
Generalnie jest to nawiązanie do szwedzkich ziemniaczków, które nacina się w specyficzny sposób nadziewa a następnie zapieka w piekarniku. Tym razem padło na piersi kurczaka, którego nacięcia wypełnia się smażonym szpinakiem z ricottą i gałką muszkatołową, a następnie zapieka z ulubionym serem żółtym.