Co dzisiaj kuchnia serwuje? Ziemniaczne róże ! Bardzo ciekawa propozycja podania zwykłych ziemniaków. Chrupiące różyczki oczarują każdego, bo tak podanych ziemniaków nic nie przebije.
Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.
Gołąbki to pyszne, lecz bardzo pracochłonne danie. Samo gotowanie kapusty zajmuje mnóstwo czasu i dochodzi do tego gotowanie mięsa oraz ryżu. Dlatego te osoby, które uwielbiają gołąbki i nie mają zbyt dużo czasu niech, zrobią je z tego przepisu.
Domowa masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca.
Sok z cytryny wymieszać z miodem. Mieszanką posmarować filety, odstawić na 30 min.
W wyparzonym słoiku układać warstwami cebulę i kawałki śledzi. Zalać olejem, odstawić do lodówki na 3-4 dni.
Najlepiej podawać z kawałkiem ciemnego pieczywa lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i skropionymi olejem lnianym...
Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja.