Soczysta pieczeń z indyczego udźca
Indyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka!
Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem.
Składniki:
1,300 kg udźca indyczego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3-4 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
dowolne zioła
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek)
- sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc
- mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron
- włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut
- sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną
- mięso wyłożyć na deskę i pozwolić mu odpocząć 5 minut. Pokroić w plastry. Następnego dnia odgrzewać plastry w sosie