Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem
Zainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku, postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do szwedzkich ziemniaczków, które nacina się w specyficzny sposób nadziewa a następnie zapieka w piekarniku. Tym razem padło na piersi kurczaka, którego nacięcia wypełnia się smażonym szpinakiem z ricottą i gałką muszkatołową, a następnie zapieka z ulubionym serem żółtym. Jest to bardzo fajny i widowiskowy przepis, a równocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem(2 porcje)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 50 g ricotty
- 100 g liści młodego szpinaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- starty ser do posypania
- słodka lub ostra mielona papryka, do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną.
- Na małej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć szpinak i i smaż mieszając przez minutę do zwiędnięcia. Dodaj ricottę i chilli i podsmaż razem przez chwilę. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
- Natnij piersi w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj.
Smacznego!
English version
Hasselback chicken with spinach and ricotta(2 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts
- 50 g ricotta
- 100 g baby spinach leaves
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 small red chilli, seeds removed, finely chopped
- 1/4 tsp ground nutmeg
- salt, pepper
- grated cheese, to top
- paprika, to sprinkle
Preparation:
- Pre-heat oven to 200 oC. Line a baking tray with non-stick baking paper to save on washing up or cast iron skillet.
- Heat a small pan with oil on medium heat, toss the baby spinach leaves and cook for a minute or two, stirring, until wilted. Add the ricotta and chilli and mix together. Season with nutmeg, salt and pepper to taste.
- Make several cuts with a sharp knife across the width of the chicken, about an 2 cm apart, halfway through the breast and season generously with salt and pepper.
- Stuff with the ricotta mixture into the cuts, sprinkle grated cheese and paprika on top and bake for 25-30 minutes or until the chicken is cooked through and the juices run clear.
Enjoy!
Zainspirowałam się tym przepisem.