Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie

Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie
Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami z zalewy i mozzarellą, podane w delikatnym sosie jaglanym. Takie roladki przygotujemy bardzo szybko, smakują podane z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką. Wyjątkowe roladki, na co dzień i od święta dla całej rodziny

Zdjęcie - Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 większe piersi z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy ( u mnie zalewa z pieprzem )
  • 6 plasterków mozzarelli
  • 2 szklanki liści szpinaku ( może być czosnek niedźwiedzi )
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
  • 1/2 szkl. wody lub wina
  • oliwa z pomidorów do smażenia
Sos jaglany
  • łyżka mąki jaglanej
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
Piersi dokładni myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Ostrożnie nacinam każdą pierś z jednej strony. Filety delikatnie posypuję solą, pieprzem i papryką. Na każdym filecie kolejno układam plasterki mozzarelli, pomidory suszone i szpinak. Roladki  zawijam sznurkiem kuchennym. Na patelni podgrzewam oliwę ze słoiczka, po pomidorach suszonych ( można dodać łyżkę masła klarowanego ). Na gorący olej daję roladki. Rolady smażę z każdej strony na rumiano, dolewam 1/2 szklanki wody lub wina i duszę roladki pod przykryciem 20 minut. W drugiej połowie, szklanki wody rozprowadzam mąkę jaglaną i dodaję do sosu. Dodaję zioła, sos energicznie mieszam i gotuję na małym ogniu kolejne 5 – 10 minut. Sos można doprawić do smaku. Smacznego

Zdjęcie - Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów